Представители на най-големите организации от бранша на информационните технологии  БАСКОМ,

...
Представители на най-големите организации от бранша на информационните технологии  БАСКОМ,
Коментари Харесай

Финансовият министър и ИТ секторът се разбраха за редовен диалог

Представители на най-големите организации от сектора на осведомителните технологии  БАСКОМ, БЕСКО и БАИТ са се срещнали в понеделник с финансовия министър Асен Василев, с цел да обсъдят проблема с повдигането на оптималния застрахователен приход от 1 април. Това излиза наяве от прессъобщение на финансовото министерство. На срещата е участвал и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Увеличението на тавана за обезпечаване от 3000 на 3400 лева провокира мощно неодобрение измежду ИТ бранша, където възнагражденията са едни от най-високите в страната. Предприемачите предупредиха, че сходна мярка ще има противоположен резултат и доста ИТ експерти ще потърсят метод да заобиколят заплащането на по-високи осигуровки. Те показаха и разчарование към новата власт, която даде обещание да не усилва данъчното задължение, както и неодобрение, че такива решения се взимат, без да са консултирани с бизнеса. Финансовият министър Асен Василев обаче до момента бе неотстъпчив в мнението си, че оптималният застрахователен доход трябва да пораства дружно със междинната заплата за страната. И даже укори ИТ секторът, че гради своята конкурентоспособност на евтината работна ръка.

Двете страни са се договорили съвместно да бъде направен предвидим механизъм за установяване на оптималния застрахователен приход. Един от упреците на ИТ сектора бе, че таванът за обезпечаване се трансформира от второто тримесечие, а компаниите към този момент са разчели бюджетите си за годината.

На срещата са били обсъдени и други проблеми на сектора, както и нуждата от разговор сред страната и неправителствения бранш при вземането на решения, засягащи развиването на IT-сектора, се споделя в прессъобщението на МФ.

Например разисквани са ограничения за улесняване на привличането на висококвалифицирани експерти от трети страни и възстановяване на средата за работа посредством повишение качеството на образованието и опазването на здравето. 

Вицепремиерът Василев е призовал компаниите от IT-бранша да се включат в работата по построяването на електронно държавно управление и разширението на обсега на електронните услуги от страна на държавната администрация. Договорено е било до има постоянен разговор сред държавното управление и организациите на работодателите от сферата на осведомителните технологии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР